Министерството на образованието проверява сигнал за плагиатство в дисертационния труд на

...
Министерството на образованието проверява сигнал за плагиатство в дисертационния труд на
Коментари Харесай

Министърът на икономиката Даниела Везиева се проверява за плагиатство

Министерството на образованието проверява сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на стопанската система Даниела Везиева, потвърдиха през днешния ден от МОН.

Става дума за сигнали срещу четирима докторанти, чийто теоретичен началник е проф. Венелин Терзиев, който през август т.г. е освободен от длъжността професор в Русенския университет. Това са настоящият длъжностен министър на стопанската система Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и сътрудника на Терзиев от русенската болница „ Канев “ и Военната академия Марин Георгиев. " Сигналите против тях са минали стадия за допустимост и сега се ревизират от Комисията по академична нравственос в МОН ", прецизираха от министерството пред " Сега ".

Сигналите са подадени от заинтригувани хабилитирани лица, които са показали доказателства в МОН. В сигнала за Везиева се твърди, че 171 страници от общо 180-те в дисертацията й на тематика " Разработване на ефикасни модели за създаване на потенциал за обществено предприемачество в България " са преписани от други създатели и източници, което прави 95% плагиатство,  съобщи. 

Пред националното радио Даниела Везиева е декларирала, че няма притеснения по отношение на нейния развой на докторантура. По думите й научните й ръководители са трима, до момента в който съгласно БНР те са двама - Венелин Терзиев и Марин Петков.

В уеб страницата на министерството на икономиката Даниела Везиева е показана като магистър по финанси и заем в Стопанска академия в Свищов, с спомагателна подготовка " Контрол в обществения бранш ", както и като доктор по стопанска система в Национален боен университет  " Васил Левски " във Велико Търново. От рейтинговата система на университетите обаче излиза наяве, че във военния у-т в Търново няма компетентност стопанска система. " Тя в действителност е лекар по национална сигурност ", показват от БНР.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

За въпросния теоретичен началник на Везиева - Венелин Терзиев пък в общественото пространство има редица сигнали за нередности при академичната му кариера. Преди дни началникът на Националния боен университет във Велико Търново бригаден военачалник Иван Маламов е пратил сигнал до министерствата на образованието, на защитата, до администрацията на президента, ДАНС и други В него става дума за два доклада на Терзиев, публикувани в системата Scopus в съавторство с съветски жител, които засягат образованието на курсантите във военния университет и психическите аспекти за аргументите, които довеждат до тяхното овакантяване. По данни на БНР отчетите са показани във Владивосток и в Истанбул, само че такава тематика, засягаща българските курсанти, не може да се създава без експлицитна заповед на началника на университета и без съдействието на катедра " Психология ". " Не желаеме университетът да бъде свързван с сходен вид изявления ", декларира пред  ген. Маламов. 

Пак пред радиото проф. полк. Стойко Стойков от Военния университет обобщава стремителната му кариера в научната област: " За четири години показва четири дисертации. Монографиите са 37. През 2013 година има 21 изявления, 2014 година - 150, в идващите години надлежно - 189, 147, 334, 141, 172, 179, през тази година до момента има 137 изявления... Образованието е това, което образува полезности. Когато си разрешил образованието ти да няма полезност, останалите полезности, към които се стремиш, няма да бъдат реализирани ", декларира той.

През август т.г. пък Терзиев е освободен от Русенския у-т " Ангел Кънчев ". " В резултат на атестирането на сътрудника Терзиев бяха дадени ниски оценки от членовете на катедрата и по-късно по този начин, както е по устав въпросът бе придвижен към атестационната комисия, която удостоверява тези оценки и няма рекомендации към него и към Катедрата по този въпрос ", разяснява тогава за деканът на Машинно-технологичния факултет доцент Димитър Димитров.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР